Street art în Barcelona

Despre street art-ul barcelonez se pot scrie multe, dar cum o imagine face cit o mie de cuvinte, trebuie mai ales văzut. Dacă socotim că încă de cînd cobori din avion dai de un mural gigantic semnat de Miró, pe unul dintre pereții aeroportului, e practic o obligație a urmașilor lui să-i calce pe urme, chiar dacă moștenirea lui, împreună cu Dalí, Picasso și alții, ia în zilele noastre (și) forme mai neconvenționale, gen graffiti, stenciluri, stickere sau postere, în locuri dintre cele mai diverse, mai mult sau mai puțin legal.

Pe lîngă pereții clădirilor sau porțile metalice, suprafețele cele mai la îndemînă, există unele spații pe care primăria le pune gratuit la dispoziție artiștilor. De exemplu, graffiti-urile de mai jos se află în Poblenou, pe ruinele unei foste fabrici.

Processed with VSCOcam with c2 preset

Processed with VSCOcam with q5 preset

Processed with VSCOcam with a3 preset

Processed with VSCOcam with a1 preset

Processed with VSCOcam with c2 preset

În les Corts există alte duă muraluri gigantice, dedicate poetului Salvador Espriu și romancierei Mercè Rodoreda, al cărei cel mai faimos roman, Piața Diamantului, l-am citit anul trecut.

Processed with VSCOcam with q2 preset

Processed with VSCOcam with c1 preset

Processed with VSCOcam with q3 preset

Speculînd foarte isteț turismul neconvențional și interesul tot mai crescut pentru street art, există deja (cel puțin) o companie care oferă tururi ghidate prin locurile cheie în materie de street art, gratuit (deși donațiile sînt binevenite), pe jos sau cu bicicleta.

Despre street art-ul barcelonez, mai precis despre La Carboneria, am mai scris puțin aici, iar pe Instagram pun mereu poze cu ce întîlnesc prin oraș, cel mai adesea chiar prin cartier.

11

8 Comments

 1. Cel mai mult imi place fata aia ranjinda care-i facuta pe toata cladirea. Sunt si-n Timisoara astfel de graffiti-uri care reusesc sa mai taie din senzatia de abandon total al administratiei locale in ceea ce priveste anumite cladiri.

  E un fel de arta care se poate dovedi chiar utila si-n interesul edililor din orasele mari europene.

  Foarte faine pozele. Daca mai gasesti, mai pune. :)

 2. Eu in Poblenou am locuit. Intai m-am uitat la pozele tale si apoi am vazut ca ai scris ca sunt de acolo, oricum le-am recunoscut. Era una foarte frumoasa, preferata mea, desi simpla fata de ce ai pus tu aici. Iata: https://farm4.staticflickr.com/3577/3491686850_152c5e73a3.jpg

  Parca ti-am mai spus. Mi-a placut mai mult Barcelona decat Madridul, desi majoritatea prefera capitala.

  • N-am vazut zidul ala, ca precis il fotografiam.
   Inca n-am vazut Madridul, dar cred ca mi-ar placea, cel putin anumite parti. Ai vazut Barrio de las Letras?

 3. Sigur si mie mi-a placut Madridul. E foarte frumos, dar Barcelona a fost mai aproape de inima mea.
  Am vazut Barrio de las Letras desi n-am stiut ca asa se numeste. M-am uitat pe wikipedia sa vad ce este si am recunoscut. Prima oara am crezut ca este un film :)

  Fara nicio legatura cu subiectul abordat de tine. Mergi neaparat sa vezi Prado.

Trackbacks for this post

 1. Cărți cu artă și artiști | roșu vertical
 2. Street art în Barcelona (2)

Leave a Comment