Prin oraș: Casa Batlló

Nu există să știi ceva, cît de cît, despre Barcelona, și să nu fie printre alea cîteva lucruri și Casa Batlló – simbol, dacă vreți, al orașului, al modernismului, al lui Gaudí însuși.

Timp de 3 ani am tot evitat s-o vizitez, ba pe motiv că-i plin de turiști, ba că e scump, ba că e prea populară, ba că [insert alte motive]. Am decis într-un final că intrarea n-o să se facă mai ieftină, nici turiștii mai puțini, așa că aș face bine, dacă tot locuiesc aici, s-o vizitez, măcar odată-n viață. Ceea ce am și făcut, și-am aflat cu bucurie că 1. dacă ești rezident, biletul e mai ieftin (15 euro, comparativ cu 23 cel mai ieftin pînă la 36 cel mai scump). 2. dimineața, pe la un 9.30-10 e încă o oră decentă de vizitat, turistul încă doarme sau își bea cafeaua con leche pe undeva.

Înainte să vă las niște poze care să vă facă poftă / curaj de vizitat, cîteva concluzii:
– casa e mare pe dinafară, dar de vizitat sînt practic 2 paliere, scările interioare și acoperișul;
– Gaudí a fost un tip foarte deștept (no news here), toate șmecheriile legate de aerisire și luminozitate m-au impresionat la fel de mult ca detaliile decorative și arhitectonice (orice tip de bilet are smart guide, așa că informații complete la fața locului sau google dacă țineți neapărat);
– dacă tot ajungeți acolo, uitați-vă cu atenție și la celelalte case din zonă, așa numita Manzana de la discordia (un foarte isteț joc de cuvinte, manzana înseamnă în limba spaniolă atît măr cît și bloc), sînt nișe bijuterii arhitectonice pe care e păcat să le ratați.
– dacă vreți să evitați statul la cozi, luați bilete în prealabil de pe net.

5

4 Comments

  1. Exact asta mă frapase și pe mine: cât de impunătoare e din exterior și ce puțin pot vedea (înăuntru în sensul cantitativ, nu calitativ) înăuntru.Exact acum trei minute mă uitam cu admirație la o imagine nocturnă cu Casa Bátlo, pe Instagram. Ce frumoasă coincidență!
    Am fost de atâtea ori la Barcelona și am refuzat să intru Sagrada Familia. Exact din aceleași considerente. Și ca să am un motiv să mă întorc. Am înțeles că o termină, e adevărat?

    • Da, cred că prin 2026 e preconizat să o finalizeze. Și acolo mi-a luat ceva timp să ajung. Odată pe an, timp de cîteva zile, e gratuit pentru locuitori, așa am vizitat-o, că altfel nu mă arunc în masele cu bețe de selfie :)

  2. Eh, oi ajunge și eu vreodată în Barcelona… :)

Leave a Comment