Postcards: La Carbonería

02

01

03

04

05

***
La Carbonería (Casa Tarragó) este la origine cea mai veche clădire din districtul l’Eixample, construită în 1864, care și-a primit porecla de la muncitorii murcieni veniți să lucreze în subteran, la metrou, prin anii ’40 în secolul trecut și care locuiau în ea.

În ultimii ani, neavînd proprietari (se află actualmente în posesia unei bănci) a fost locuită ilegal de o comunitate ce se autointitulează Centro Social Okupado. Clădirea a fost ocupată în 2008, în urma unei manifestații anticapitaliste (foarte populare și destul de dese în Barcelona). Cei care fac parte din comunitatea Carboneriei și-au propus, și au și realizat, foarte multe proiecte sociale și artistice: ateliere de tot felul, dezbateri, workshopuri, cursuri de artă, teatru sau cursuri pentru hackeri :). Tot ocupanții sînt cei care au desenat și clădirea, care a mai avut în trecut și alte designuri, dar parcă nu la fel de spectaculoase ca ăsta.

Pentru că, din păcate, casa nu face parte din categoria clădirilor-patrimoniu, urmează a fi demolată, iar anul trecut pe vremea asta a fost evacuată cu forța de către poliție, ceea ce a rezultat în proteste de solidaritate și ceva violență stradală.

Foto via departive.

8

9 Comments

  1. Picturile alea par desprinse din cărţile de Dixit. :)
    Păcat de iminenta demolare.

  2. acelasi lucru s-a intamplat si cu o cladire din Paris ce urma sa fie demolata. au pus-o la dispozitia unor graffiti artists si rezultatul a fost minunat. dar cladirea a fost totusi demolata. asta mai rezista? ca tare mi-ar placea s-o vad candva. poate la urmatoarea vizita in Barcelona.

  3. Iubesc artistii astia! Unele picturi de graffiti par pur si simplu ireale, mare pacat sa distrugi asa opera…

  4. Ce faine sunt desenele, seamana cu picturile lui Dalí.

  5. casele astea nu ar trebui demolate, ci ar trebui lasate asa, la dispozitia unei comunitati, care sa si faca ceva din el. dar na, lacomia…

    • Noi gindim asa, dar cind proprietarul e o banca se gindeste la investitii si profit. Si mie mi-ar fi placut sa ramina la dispozitia CSO, chiar daca o ocupau ilegal erau foarte implicati in viata cartierului si a comunitatii.

Trackbacks for this post

  1. Street art în Barcelona (2)

Leave a Comment