Postare retrospectivă cu cărți. 2016

Ca să nu se așeze de tot praful pe aici, și cît încă mai considerăm începutul unui nou an, iată, pe scurt și retrospectiva mea cu cărți pentru 2016.

O să vă scutesc de statistici (deși-mi plac), și-o să trec în revistă (iată, ce clișeu potrivit!) doar cîteva lucruri demne de menționat, plus o listă de recomandări din ce-am citit eu anul trecut.

Așadar:
– 2016 a fost anul în care mi-am făcut în sfîrșit curaj pentru Război și pace, pe care o amînam de ani de zile din motive de lungime și război. Nu prea suport să citesc cărți despre război, asedii, tactici, tranșee, dar probabil nu degeaba e Tolstoi cine e, m-a prins și partea cu războiul. Și dacă tot mi-am făcut curaj cu cărțile lungi, am mai citit și Luminătorii și Sticletele. Mă declar oficial vindecată de teama de cărți lungi (care nu-i musai o teamă, cît sentimentul că aș putea citi alte 3-4 cărți în loc), așa că plănuiesc să recidivez.

– Am citit, din cîte văd, mai puțină nonficțiune, dar mai multă proză scurtă decît de obicei. Am început cu o revelație, irlandeza Claire Keegan, am continuat cu luna prozei scurte, iar pe urmă a apărut revista de proză scurtă iocan (care între timp a crescut și a ajuns la numărul 3 – dacă n-ați încercat încă, vă recomand! )

– Nici literatură română nu cred că am citit foarte multă (ca număr de cărți, căci dacă iau în considerare toate prozele din iocan se adună!), însă a fost de foarte bună calitate. Dar, ca să compensez anul ăsta, mi-am făcut un stoc generos la ultima vizită în România.

– Uitîndu-mă un pic înapoi, bag de seamă că 2016 a fost anul autorilor irlandezi, pe care-i iubesc din ce în ce mai mult. Toate, absolut toate cărțile citite mi-au plăcut mult sau foarte mult, așa că le las și aici, în ordinea citirii: Claire Keegan / Walk The Blue Fields, Foster (proză scurtă), William Trevor / After Rain (proză scurtă), Anne Enright / The Green Road, Eimear McBride / A Girl Is a Half-formed Thing (cîștigătoare Baileys 2014, cu o competiție super-serioasă: The Goldfinch, The Luminaries, Americanah, The Lowland etc.), Granta 135: New Irish Writing (antologie, ocazie cu care am descoperit o altă mulțime de autori foarte buni), Donal Ryan / The Spinning Heart.

La capitolul bucurii, notez așa:

– Anul trecut a apărut, în sfîrșit, după 7 ani, cred, un nou roman al lui Matei Florian, Cexina Catapuxina. Cu el mi-am terminat 2016 și început 2017. Știți citatul ăla celebru Writing about music is like dancing about architecture, o ciudățenie de genul ăsta ar fi dacă aș încerca să vorbesc despre proza poetică a lui Matei din romanul ăsta. Sper să-l invite odată Marius la All You Can Read și să ascultăm Glenn Medeiros, Nothing’s Gonna Change My Love For You și Black, Wonderful Life.

– Pe la mijlocul lui decembrie am aflat întîmplător că Max Porter e în Barcelona și-și lansează în catalană și spaniolă Grief is the Thing with Feathers (Dylan Thomas Prize 2016), pe care o citisem / îndrăgisem în 2015. Am ratat lansarea, dar astrele s-au aliniat favorabil și am ajuns seara următoare la o mini-lectură publică, de unde m-am ales, pe lîngă un autograf, și cu o scurtă discuție despre (printre altele) traducerea cărții lui în română, ca să aflu, la 2-3 săptămîni distanță că Durerea este o faptură înaripată va apărea în curînd la Pandora M!

– Deși nu e despre cărți, mai pun pe lista de bucurii și concertul genialului Ludovico Einaudi din aprilie, pentru că: 1. muzica lui e foarte poetică, 2. albumul Elements și toate vizualurile din concert mi-au amintit de Seven Brief Lessons on Physics / Carlo Rovelli (apărută și la Humanitas anul trecut) și 3. Ludovico e descendentul celebrei familii de editori Einaudi, care i-au publicat în Italia pe Calvino și Levi, iaca am găsit toate legăturile necesare :).

Și-acum lista de recomandări, care e departe de a fi un top, tot ce-i pe listă mi-a plăcut.

Ficțiune:
So Long, See You Tomorrow / William Maxwell
The Luminaries / Eleanor Catton
The Accidental / Ali Smith
Walk The Blue Fields / Claire Keegan
The Love Song of Miss Queenie Hennessy / Rachel Joyce
O dimineață la vînătoare / Ligia Ruscu
Acasă, pe cîmpia Armaghedonului / Marta Petreu

Nonficțiune:
M Train / Patti Smith
How to Be a Woman / Caitlin Moran
Patimă și desfătare: despre lucrurile mărunte ale vieții cotidiene în societatea românească: 1750–1860 / Constanța Vintilă-Ghițulescu
More Baths, Less Talking / Nick Hornby

Dacă v-a plăcut ceva din ce-am amintit eu sau dacă aveți alte recomandări, primesc cu drag.
S-aveți un an cu lecturi faine!

***
Cărțile din 2015, 2014 și 2013.

*Fotografia e făcută într-una din librăriile mele preferate din Barcelona, Re-read.

7

10 Comments

 1. Simona

  Din lista ta de fictiune am citit doar The Love Song of Miss Queenie Hennessy si restul le-am pus pe “to read” :) The Love Song… mi-a placut mult mai mult decât Pelerinajul lui Harold Fry si cand am aflat ca au fost scrise in paralel am fost super incantata. Nu mai stiu alte romane scrise asa in oglinda si tot cautam indicii in ambele carti. Cred ca un film bazat pe ambele volume ar fi foarte fain :)

 2. Anne Enright mi-a plăcut și mie mult, am citit Reuniunea (The Gathering) pentru care a luat Man Booker în 2007. Aș vrea să mai încerc și alte romane de-ale ei.
  Sunt curioasă și eu de The Love Song of Miss Queenie Hennessy mai ales că că Pelerinajul a fost o surpriză plăcută.
  Anul ăsta sper să citesc și eu Luminătorii, dar nu garantez. Nu am neapărat o fobie față de cărțile voluminoase, mai mult mă enervează că e greu să le cari cu tine în deplasări.

  • Și eu vreau să mai citesc Anne Enright, mi-a plăcut mult.
   Ai dreptate cu cărțile groase, plus că se mai și uzează tot cărîndu-le după tine.

 3. Ema

  Chiar mă întrebam dacă vei mai scrie despre cărțile care ți-au plăcut în 2016. :D Mă bucur să văd pe listă și „O dimineață la vânătoare”, singura pe care o avem în comun, de altfel. :))
  Mie mi-ai trezit interesul pentru Patimă și desfătare & Cexina Catapuxina, și m-ai convins să mă apuc de The Luminaries & Walk The Blue Fields, asta din urmă susținută puternic și de amicii de pe Gr. Că tot am adus vorba de ei, Declan zice să citim anul acesta Anna Karenina, eu recunosc că nici nu mă gândisem să mă apropii de ea, pentru că e imensă.
  Felicitări că ți-ai făcut curaj pentru Război și pace! Mda, e vorba mai degrabă de o reținere în fața cărților foarte mari, dar și eu pot spune că m-am vindecat de asta aproape complet, mai ales după ce am citit Frații Karamazov și mi-am dat seama că mi-a fost teamă degeaba, ba mai și pierd chestii foarte mișto ocolind cărțile voluminoase.
  Faină întâmplarea cu Max Porter! :D

  • Tie trebuie sa-ti multumesc Ema, pentru cartea Ligiei Ruscu, un deliciu! (bine, m-a mai convins si un articol al Mihaelei Ursa, ca sa fiu complet sincera, dar la tine am aflat despre ea prima data).

   Ce fain ca faceti buddy reading, tot ma gindesc ca mi-ar mai placea si mie asa o chestie, am facut pe vremuri cu doi amici, citind Idiotul. A fost fain.

   Citesc acum o carte ciudata si m-am gindit la raftul tau cu carti bizare: Yoko Ogawa, Revenge.

  • Ema

   Hihi, știu că tu te lași foarte greu convinsă. :))
   Păi am putea să luăm în serios acel buddy reading cu The Waves, eu sunt pentru, așa că aștept să-mi dați de știre când vă hotărâți. Sau vă bat eu un pic la cap, haha.
   Uuu, mulțumesc pentru sugestie, și Hotel Iris a fost ciudată, de altfel și nuvelele au avut un aer straniu (mă tot gândesc de vreun an să le recitesc), și n-am uitat nici de Death in Spring, chiar am început-o anul trecut, dar eram într-o perioadă agitată și n-am continuat lectura.

 4. A Girl Is a Half-formed Thing intenționez și eu să citesc cât de curând. :)

  Cu literatura română n-am stat prea grozav anul trecut, dar mi-am cumpărat un pachet de cărți românești chiar zilele astea ca să încep să recuperez.

  Despre Max Porter, ce să mai zic? Abia aștept și am emoții mari! :D

 5. Ăla era teancul. Deocamdată. Am citi-o deja pe Lavinia Braniște. Foarte tare! (Fingers crossed) :D

Leave a Comment