Postare retrospectivă cu cărți. 2015

Goodreads zice că am citit 49 de cărți anul ăsta (dacă iau în considerare și “Femeia de hîrtie” din care mai am cam 50 de pagini). Nu mi-am setat nici un reading challenge, mă stresează și cam enervează ideea, atîtea s-au nimerit.

Pentru că-mi plac statisticile de genul ăsta, am socotit:
– din 49 de cărți, 16 sînt românești (deloc rău, zic eu)
– 22 scrise de bărbați, 22 scrise de femei, 3 scrise sub pseudonim și 2 cu mai mulți autori (și aici zic că e bine)
– evident, dintre străini, predomină autorii americani, dar s-au nimerit și italieni, francezi, englezi, scoțieni, irlandezi, ba chiar și o braziliancă, un ceh, o sud-coreeană și un libanez.
– 17 cărți de nonficțiune, majoritatea (auto)biografii sau memorii.
– am citit un singur autor cu două cărți (Elena Ferrante) și am recitit un singur roman (“The Great Gatsby”).
– Cea mai scurtă: “The Hour of the Star” (Clarice Lispector) – 81 de pagini, cea mai lungă: “A Little Life”, Hanya Yanagihara – 720 de pagini. Cea mai populară: “The Great Gatsby”, cea mai puțin populară: “Dincolo de frontiere”, Sorin Stoica.
– 2 volume de poezie, o piesă de teatru. Aici pot îmbunătăți. Am și abandonat vreo 2-3, dar în pricipiu cred că a fost un an cu lecturi bune și foarte bune.

Mai jos nu e un top, doar 5 recomandări de ficțiune și 5 de nonficțiune, în ordinea în care le-am citit, cu link unde am scris despre ele, dacă am scris.

Ficțiune
The Interestings, Meg Wolitzer. Am terminat-o chiar la începutul anului, e practic o lectură a anului trecut, dar n-am inclus-o atunci între recomandări.
Freedom, Jonathan Franzen.
A Little Life, Hanya Yanagihara.
Best of. Proza scurtă a anilor 2000, Marius Chivu (coord.)
My Brilliant Friend, Elena Ferrante (am citit primele două volume ale tetralogiei)

Nonficțiune
Mîini cuminți. Copilul meu autist, Ana Dragu
The Wives: The Women Behind Russia’s Literary Giants, Alexandra Popoff
Toamna decanei. Convorbiri cu Antoaneta Ralian, Radu Paraschivescu.
The Art of Asking, Amanda Palmer
– 100 Essays I Don’t Have Time to Write, Sarah Ruhl (încă n-am apucat să scriu despre ea)

***
Cărțile din 2014 și 2013.

Sînt cu ochii pe voi, să vă citesc topurile și recomandările!

14

14 Comments

 1. si noi suntem cu ochii pe tine!:) La multi ani, un 2016 fericit!!!

 2. Fain. Mi-a placut scurta statistica pe care ai facut-o. :)

  Un an bun, te sustin si eu :)

 3. Ema

  Reading challenge-ul e fain, pe mine mă trage de mânecă când am perioade mai lungi în care nu citesc. Îl poți încerca măcar o dată, de experiment. Dar nu vreau să te conving. Poate chiar l-ai testat și ai constatat că te enervează. :D
  Eu am citit mai puține cărți românești decât anul trecut, de fapt am citit mai puțin per total, deși nu pot să-mi explic de ce. Aș vrea un răspuns științific pentru treaba asta. :))
  Vreau și eu să citesc Best of, Toamna decanei și The Art of Asking. Îmi fac cu ochiul și altele din lista ta, însă încerc să fiu realistă. Nici pe astea trei nu știu dacă voi reuși să le citesc prea curând.

 4. Eu m-am downgradat pe GR, am citit doar 76 de carti fata de 102 anul trecut, nu-s de ce, ca nu mi se pare ca n-am avut spor :)))).

  Vad ca nici dintre cartile tale n-am citit vreuna, asa cum n-am citit nici dintre ale Emei. Zau ca-i adevarata cugetarea aia cu timp prea scurt etc.

  Un an nou minunat, Lavinia!

 5. Bia

  Din lista ta am citit si eu Mîini cuminți. Copilul meu autist de Ana Dragu și a fost una din cărțile foarte bune ale anului!
  Din păcate anul meu “cititor” a fost cel mai slab de 7 ani incoace, probabil voi scrie si eu cate ceva despre el in ianuarie…

 6. A little life e pe lista de anul asta :)

 7. Pe mine 2015 m-a cam scuturat din amorţeala celor 10-12 cărţi pe care le citeam în ultimii 4-5 ani, aşa că sunt mulţumită că am ajuns la un total de 40 cărţi. Pe anul ăsta mi-am setat target pe GR să citesc 50 cărţi şi sper să îmi iasă. Şi mie îmi place reading challenge-ul, cumva mă trage de mânecă când lecturile lâncezesc. Bine, cel mai tare mă motivează listele şi recenziile celorlalţi cititori, iar din lista ta sper să împrumut anul ăsta măcar Interesanţii lui Meg Wolitzer :)

Trackbacks for this post

 1. Postare retrospectivă cu cărți. 2016

Leave a Comment