Postare retrospectivă cu cărți. 2014

Despre retrospectiva din 2013, aici.

gdr

În 2014 am citit mai mult decît în 2013, probabil și pentru că am renunțat să mă mai uit la seriale (am rămas la vreo 3). Click pe imagine duce la toate titlurile de anul ăsta, 54. Am recitit o singură carte (Concierto barroco de Alejo Carpentier), am abandonat cîteva și am citit 5 autori cu cîte două cărți (J.R. Moehringer, Colm Tóibín, Joan Didion, Mercè Rodoreda, Michael Cunningham), și 2 piese de Vișniec. Unele m-au semi-dezamăgit, altele le-am terminat din inerție, dar per total a fost un an bun.

Ca și anul trecut, fac o listă cu 5 recomandări de ficțiune și 5 de nonficțiune, în ordinea în care le-am citit. Unde-am scris despre ele, pun și link. Au fost multe cărți bune și foarte bune, așa că n-a fost ușor să aleg.

Ficțiune
* The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry / Rachel Joyce
* Lives of Girls and Women / Alice Munro
* The Master / Colm Tóibín
* Nora Webster / Colm Tóibín
* Half of a Yellow Sun / Chimamanda Ngozi Adichie
(cu mențiuni extra super speciale: Parohia / Dan Coman, TransAtlatic / Colum McCann, The Art Forger / B.A. Shapiro, Povestea domniței Marina și a basarabeanului necunoscut / Tatiana Niculescu Bran)

Nonficțiune
* Battle Hymn of the Tiger Mother / Amy Chua
* 31 songs / Nick Hornby
* Open / Andre Agassi & J.R. Moehringer
* The Tender Bar / J.R. Moehringer (despre amîndouă, aici)
* Povești cu scriitoare și copii
(din nou cu mențiuni pentru Blue Nights / Joan Didion și În șalvari și cu ișlic / Constanța Vintilă-Ghițulescu)

Cred că autorii anului au fost Moehringer și Tóibín, care a ajuns unul dintre autorii mei preferați dintre contemporani. Pentru anul viitor n-am nici un plan, sper să citesc măcar la fel de multe cărți bune ca anul ăsta. Iar voi, dacă sînteți de treabă, îmi veți recomanda, rogu-vă, măcar o carte dintre cele care v-au plăcut cel mai mult anul ăsta.

Să ne citim cu bine!

10

9 Comments

 1. Oana C

  Ah, cu cîtă plăcere mă uit și eu la balanța de sfîrșit de an de pe Goodreads! Nu știu de ce, dar simt o căldurică cînd văd cite pagini, cîte cărți, cîti autori, etc….
  În mod evident mulți sînt ca mine si de aceea Goodreads vine cu stats in Decembrie. Să ne felicităm singuri, să ne dăm mari in fața prietenilor, nu știu…
  Dar eu tot timpul anunț in familie cu voce victorioasa “Știti cîte pagini am citit anul ăsta?” Haha.
  Orișicum, îmi place să văd sumarul tău și top 5, mai pun și eu pe lista mea. Eu pînă acum nu mi-am făcut top, dar e o idee buna. Ia să mă uit la ale mele și fac un top (ca-n “High Fidelity”)

 2. Sunt tare curioasa de Colm Toibin dar inca n-am ajuns la el. Oricum, topul tau este foarte interesant si ce-mi mai faci pofta cu Povesti si scriitoare! Parca mi se pare ca numai despre ea vorbesti. :))
  Eu ti-as recomanda The Interestings dar vad ca o citesti deja asa ca zic Lebedele salbatice. Dar cred ca si The Lowlands de Jhumpa Lahiri. :)

 3. Sa ne vedem cu bine!

  Firestii sunt cu ochii pe tine. Multumim de prietenie, discutii, opinii, recomandari. :)

 4. Ema

  Mă apuc și eu de o listă la începutul lui ianuarie, dar sigur nu mă voi putea limita la cinci titluri. Nici măcar zece. :)) Felicitări, Lavinia, citești mai mult decât oameni care n-au un copil mic care să le acapareze timpul, eu una nu știu cum reușești, dar bravo ție.
  N-am citit chiar nimic din topul tău. În șalvari și cu ișlic sună tare interesant, nici n-am auzit de cartea asta. Îți mulțumesc pentru Parohia – urmează în curând, la fel ca Domnița Marina.
  M-am uitat și pe lista ta din 2013, văd că citești nonficțiune în mod constant. Am strecurat și eu câteva anul acesta. Parcă nu ți-aș recomanda nimic acum, pentru că vei decide singură ce te-ar interesa din lista mea de preferate. Ah, dar totuși: Nothing to Envy de Barbara Demick și Grădina cețurilor din amurg de Twan Eng Tan. :)
  Ei, mă bucur că am reluat legătura și-ți mulțumesc pentru tot, Lavinia. Să aveți o viață cât mai frumoasă acolo, în Barcelona, și mai trimiteți și la noi o țâră de căldură, vă rugăm!

  • Multumesc pentru urari si recomandari, Ema. Si eu ma bucur ca te-am regasit, cu blog cu tot, si astept sa vad care-au fost preferintele tale pe anul asta. Iti doresc un revelion calduros!

Trackbacks for this post

 1. Postare retrospectivă cu cărți. 2016

Leave a Comment